EU kan kännas långt bort, men faktum är att det påverkar Lidingö mer än man kanske tror. Det kan handla om sopsortering, vilka invasiva arter som ska rensas bort, lekplatser och hur lång vila anställda ska ha mellan passen. Det kan även handla om allt vatten som omger Lidingö.

2027 är året då EU kräver att kraftigt påverkade vatten, som Lilla Värtan, ska uppnå god ekologisk status. Ansvaret inför EU ligger på staten men det praktiska arbetet ligger till stor del hos kommunerna.

– Samtidigt saknas en kokbok för hur vi ska uppnå miljökvalitetsnormerna. Kring kusterna är ansvarsfördelningen oklar. Vi skulle dessutom behöva göra betydligt mer för att uppnå målen, ­säger Jerker Idestam-Almquist, vattenstrateg för Lidingö stad.

EU:s krav utgör skelettet för stadens miljöprogram och Lidingös blåplan. De är både ledstjärna och huvudvärk för stadens strateger med fokus på miljöfrågor.

Flera kockar

Lidingö är indelat i tre så kallade vattenförekomster som staden tillsammans med grannkommunerna har ansvar för: Lilla Värtan, Askrikefjärden och Stora Värtan. Mellan dessa finns dock inga naturliga gränser, och inte heller mellan Lidingö och andra kommuner.

– Alla kommuner behöver ta sin del av ansvaret, säger Jerker Idestam-Almquist.

Ansvaret för att vidta åtgärder är betydligt tydligare för kommuner med sjöar än för kustkommunerna, enligt Anna Granström, klimat- och miljöstrateg i Lidingö stad.

– Men EU:s vattendirektiv har gjort att vattnet är prioriterat.

Staden har bundit fosfor i Kottlasjöns botten för att motverka algblomning både i sjön och i Lilla Värtan. Man jobbar också med att åtgärda bristen på lekmiljöer för gädda och abborre, då dessa har en central roll i ekosystemet.

– Har man mycket gädda och abborre så har man mindre problem med algblomning. En av Lidingös viktigaste lekplatser är Gråviken, säger Jerker Idestam-Almquist.

– Där har kor och vattenbufflar sedan några år tillbaka betat strandängarna. De trampar ner marken och betar vassen vilket gör att det skapas en zon med grunt vatten som är en gynnsam miljö för fisk och för fåglar. 

Har EU gjort att staden jobbar hårdare med vattnet?

– Krav från de centrala myndig­heterna gör att kommunerna tvingas jobba med frågorna. Hur det ser ut på högre ­nivåer har jag inte inblick i.